Minden ami ketchup
Tesztek, receptek, konyhai eszközök, újdonságok.

Paradicsom préselő és hámozó gépek

Paradicsom préselő és hámozó gépek

A paradicsom finom ízű, lédús zöldség, melyet fogyaszthatunk akár nyersen, akár főzve is. Vannak olyanok, akik nem szeretik a héját, egyes receptek pedig kifejezetten megkövetelik, hogy meghámozzuk a paradicsomot a felhasználás előtt. Természetesen néha arra is szükség lehet, hogy kipréseljük a paradicsomot.

A paradicsom hámozásának és préselésének is több módja létezik, érdemes megismerni ezeket a módszereket, s kiválasztani azt, mely számunkra a leginkább szimpatikus!

A paradicsom hámozása

Régi és bevált trükk a paradicsom hámozására, amikor egy percig áztatjuk a zöldséget a forró vízben, majd hirtelen hideg vízbe mártjuk. Ezzel a módszerrel elérhetjük, hogy a paradicsom héja megrepedjen, és könnyedén lehúzhatóvá váljon.

Aki kihagyná ezt az egyedi növényfürdetést, választhat a kézi és a gépi hámozás között.

Kézi paradicsom hámozóból több típust találhatunk a piacon, kaphatóak egyenes- és keresztpengés változatok is. Többnyire műanyag fogantyúval rendelkeznek, rozsdamentes acélpengéjük apró hullámokat tartalmaz, így kevés nyomóerőt használva is elérhetjük, hogy megkezdjék a paradicsom héjat.

A gyártók gondoltak azokra az emberekre is, akik valamilyen oknál fogva nehezen tudnak fogni, remeg a kezük, esetleg fél karral rendelkeznek. Ilyen esetekre tökéletes választás az asztalra rögzíthető hámozó. A penge dőlésszöge tetszés szerint megválasztható, ezután fél kézzel kényelmesen mozgatható rajta a paradicsom, vagy egyéb hámoznivaló zöldség és gyümölcs.

A mechanikus működésű hámozó gép bármilyen ovális alakú zöldséghez, gyümölcshöz használható. A hámozni kívánt termést egyszerűen felszúrhatjuk egy rozsdamentes acél tengelyre, így rögzíthetjük biztonságosan.

Létezik olyan gépi hámozó is, ahol a zöldséget, vagy gyümölcsöt egy forgó tárcsára ültethetjük, s felülről egy leszorító gyűrűvel rögzítjük.

Mindkét hámozó gépnél egy állítható lengőkaron lévő kés illeszkedik a paradicsomhoz, vagy a más hámoznivalóhoz, majd lassan körbe forogva lehetővé teszi, hogy a kés mindenhol egyenletes vastagságban szabadítsa meg héjától. Minőségtől és márkanévtől függően találhatunk olcsóbb és drágább termékeket is.

Paradicsompréselő

A paradicsompréselő szintén lehet kézi, vagy gépi.

Kézi változata már alig egy ezresért megvásárolható, míg gépi változata ennél ötvenszer, százszor drágább lehet.

A gépi préselő egy olyan mechanikus szerkezet, ami a zöldség levét elválasztja annak húsától és héjától. Anyagát tekintve lehet fából, fémből, műanyagból, vagy ezek bármilyen keverékéből.

A paradicsom prést általában könnyedén rögzíthetjük egy asztalon, majd a szerkezet tetején lévő tölcsérbe adagolhatjuk a paradicsomot, vagy az egyéb lédús zöldséget, gyümölcsöt.

Az adagolás után egy tekerőkar segítségével megkezdhetjük a préselést. Ennek során a prés belsejében külön választódik a héj a hústól, ezek két külön kis tálcán távoznak a szerkezetből.

A leggyakoribb megoldás szerint alsó tálcán folyik ki a passzírozott paradicsom és a leve, míg a feljebb elhelyezkedő tálcán potyog ki a felesleges héj. A háztartási célokra szánt konyhai gépek könnyen és egyszerűen szétszerelhetőek, mosogatógépben is biztonsággal tisztíthatóak.

A paradicsompréselőnek létezik elektromos változata is, ezekkel többnyire ipari felhasználás során találkozhatunk. Egy középkategóriás teljesítményű gép 1 óra alatt körülbelül 150 kilónyi paradicsomot is képes összepréselni.