Minden ami ketchup
Tesztek, receptek, konyhai eszközök, újdonságok.

Mit nevezünk ketchupnak

Mit nevezünk ketchupnak?

A ketchup egy paradicsomból készült, édes-savanykás ízű, fűszerezett szósz. Összetevőit tekintve, paradicsom, ecet, cukor, vöröshagyma, fokhagyma, fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, pirospaprika, só és bors keveréke, bár az összetevők változhatnak a recepttől függően.

A ketchup régen

A ketchupot Kínában kezdték készíteni egyfajta halszószként, első nyugati receptje Eliza Smith nevéhez fűződött. Az 1727-ben megjelent háztartási kézikönyvében még az eredeti kínai alapanyagokból, többek közt kagylókból, szardellából és egyéb halfélékből készített szószt.

Idővel a hal és kagyló alapanyagok teljesen kivesztek a receptből, s a 18. század végére már számos háztartásban elterjedt ételízesítőként vált ismertté a csak paradicsomos ketchup.

A ketchup ma

Ma már világszerte gyártják ezt a paradicsom alapú kedvencet, ám gyakran nem mindegy, milyen néven kerül piacra. Vannak bizonyos országok, ahol szigorú élelmiszerbiztonsági szabályok határozzák meg, hogy hány százalék paradicsomtartalommal kell rendelkeznie a terméknek.

Izraelben például 41% minimális paradicsom tartalom felett nevezhetnek egy terméket ketchupnak. Amiben ennél kevesebb paradicsom található, az legfeljebb a paradicsomos öntet nevet viselheti.

Magyarországon nincs ilyen megkötés, különböző márkájú, minőségű termékek széles skálájával találkozhatunk a kereskedelmi forgalomban. Ezek paradicsom tartalmuktól függetlenül mind ketchupként kerülnek a polcokra.

A magyar kínálatot áttekintve látható, hogy itthon számos ketchup típus érhető el. Van, amelyik valódi paradicsomból készül, és van, amelyik sűrítményből. Vannak extrán fűszerezett, csípős változatok is.

Az egyes termékek paradicsomtartalma általában 11-63% közt változik, ezért a különböző márkájú termékek között színben, ízvilágban, sűrűségben jelentős eltérések mutatkoznak. Ezek az eltérések nem véletlenek, hiszen így érik el a gyártók, hogy mindenki megtalálhassa ízlelőbimbójának és pénztárcájának a leginkább megfelelő minőségű ketchupot.

Érdemes tudni, hogy a paradicsom a feldolgozása során a súlyának mintegy egyharmadát elveszíti, így 100 gramm ketchuphoz minimum 110 gramm paradicsomra és egyéb összetevőkre van szükség. Az egyéb összetevők aránya lényegesen befolyásolhatja a ketchup megjelenési formáját és ízét.